Een aantal weken geleden kreeg ik een telefoontje “Astrid, ik ben geen goede manager. Kun jij mij verder helpen in de volgende stap?”. Ik val niet snel stil maar op dat moment wel. Ik ken immers deze persoon en weet wat hij in zijn mars heeft. “Waar loop je tegenaan?” Slapeloosheid, geen afstand kunnen nemen, niet gehoord worden door directie in voorstellen en ideeën, etc. Natuurlijk wil ik helpen!

In een aantal sessies hebben we de focus teruggebracht naar zijn eigen kracht. Tijdens onze gesprekken zag ik de rust terugkomen en het “aha” effect ontstaan. “Wat een eye-opener!”. Heerlijk dit soort reacties en zo fijn om iemand die stap verder te mogen helpen.

Natuurlijk kun je vaardigheden leren. Zo hebben we ooit geleerd om te fietsen en kunnen sommigen die fiets nu zelfs ontwerpen of assembleren of er een elektrische variant van bouwen. Mijn lieve moeder van 74 jaar leerde onlangs om te gaan met social media. En het gaat steeds beter en steeds sneller, omdat ze bijvoorbeeld vroeger leerde om met 10 vingers blind te typen.

De basis van ontwikkelen en groeien ligt in jezelf. Waar gaan jouw ogen van stralen? Te vaak hoor ik dat mensen dit even niet meer weten. Kan ik je helpen? Stuur me een berichtje en begin het nieuwe jaar met een glimlach.